Facebook Cambridge Analytica Veri İhlali Cezası

İngiltere Bilgi Komisyonu Ofisi (ICO), Facebook’un bu yılın başlarında Cambridge Analytica skandalının ardından kullanıcı verilerini yanlış kullanması nedeniyle 500.000 £ (645,000 $) tutarında bir para cezası verdiğini doğruladı .

ICO sosyal ağın yanıtları dinledikten sonra fikrini bugün belirtti. 500.000 sterlin ABD’de okyanusta bir düşüş olsa da, Birleşik Krallık hukuku kapsamında izin verilen azami cezayı temsil ediyor. Bu, burada odaklanmanın önemli bir parçası.

Facebook  TechCrunch’a aşağıdaki ifadeyi sağladı:

“Şu anda ICO’nun kararını inceliyoruz. Bulgularının bir kısmına saygı duyuyor olsak da, daha önce Cambridge Analytica ile ilgili iddiaları araştırmak ve 2015 yılında harekete geçmek için daha fazla çaba harcamamız gerektiğini belirttik. ICO’nun soruşturma boyunca tüm işbirliğimizi kabul ettiğine minnettarız. UK Facebook kullanıcılarının verilerini Cambridge Analytica ile gerçekten paylaştığını gösteren hiçbir kanıt bulamadıklarını doğruladı.. Artık soruşturmalarının tamamlandığına göre, ICO’nun şimdi CA sunucularına erişebilmemizi sağlayacağını umuyoruz, böylece aldıkları verileri denetleyebildik. ”

GSYİH’nın devreye girmesi, ICO’ya, 17 milyon sterlin (22 milyon $) veya şirketin küresel cirosunun yüzde dördüne kadar para cezası verme yetkisi vardı bu, Facebook’un durumunda 1,6 milyar dolara kadar çıkabilir. Neyse ki ABD firması için, bu inceleme Mayıs 2017’de Brexit oyları üzerindeki dijital etkiyle ilgili soruların ardından geri döndüğünden bu mümkün değil.

Cambridge Analytica örneğinde ICO, en az bir milyon İngiltere kullanıcısının, özel verileri  Dr. Aleksandr Kogan ve şirketi Global Science Research (GSR) tarafından toplanan 87 milyon Facebook kullanıcısı arasında olduğunu tespit etti .

Konu 2015 yılında belirlenirken, GSR ve Kogan, bu sene kadar Facebook platformundan başlatılmamıştı. Yani “kendi platformunu kullanarak uygulamalarda ve geliştiriciler uygun kontrolleri yapmak” Facebook “yeterli ve zamanında düzeltici işlem yapmıştı tutmaya devam edenlere altına almak için yeterli değildi.” Başarısız olduğu sonucuna İngiliz örgütü CEO Mark Zuckerberg , kararın bir hata olduğunu kabul etti.

“Facebook, bu verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesinden önce, sırasında ve sonrasında kullanıcılarının gizliliğini yeterince koruyamadı. Büyüklüğü ve uzmanlığından oluşan bir şirket daha iyi bilmeli ve daha iyi bir şey yapmalıydı, ”Bilgi Komisyonu  Elizabeth Denham ifadede söyledi.

“Bu çelişkileri çok ciddi olarak gördük, önceki mevzuat uyarınca azami cezayı verdik. Para cezası kaçınılmaz olarak GSYİH altında önemli ölçüde daha yüksek olurdu. Yürütme eylemini gerçekleştirmeye yönelik ana motivasyonlarımızdan biri, kuruluşların insanların kişisel verilerini nasıl ele aldıkları konusunda anlamlı bir değişim sağlamaktır ”diye ekledi.

Denham, 6 Kasım’da Dijital, Kültür, Medya ve Spor Dairesi (DCMS) Seçme Komitesi’nin soruşturması hakkında bir güncelleme sunacak, ancak siyaset üzerindeki dijital nüfuz konusundaki çalışmaların bu tarihten sonra da devam edeceğini söyledi.

“Teknolojinin ve demokrasinin birbirleriyle nasıl etkileşime girdiği ve hangi yasal, etik ve düzenleyici çerçevelerimizin toplumumuzun temel aldığı ilkeleri korumak için yeterli olup olmadığı konusunda daha geniş sorular sorulmalı ve daha geniş sorular var.” 

Facebook Cambridge Analytica Veri İhlali Cezası

Yorum bırakın